Hoe ESMA de wereld van de gemiddelde handelaar (niet) veranderde

Iets minder dan een jaar geleden besloot de ESMA de volledige financiële markt ondersteboven te gooien. Websites werden volgeschreven over de enorme gevolgen voor de gemiddelde handelaar die van de markt gestoten zou worden. Zonder de binaire opties en mét hefboombeperkingen zou er geen markt meer overblijven. We zijn nu ongeveer een jaar verder en kijken terug. In hoeverre heeft de ESMA het beleggen voor de gemiddelde persoon belemmert?

Hallo hefboombeperkingen, dag binaire opties

De binaire opties werden per direct verboden binnen de Europese Unie. Een goede stap van de ESMA, want het waren vooral de brokers die hier grote bedragen aan verdienden. Technisch gezien had het weinig met handelen te maken en vooral de marketing vanuit de optiebrokers was bijzonder storend en misleidend.

De ESMA besloot tegelijkertijd om de hefbomen op CFD’s een maximaal niveau te geven dat niet overschreden mag worden. Heel gek was dit idee niet aangezien de EUR/CHF-crisis nog steeds vers in het geheugen staat.

Honderden beleggers kwamen diep in de schulden te zitten in 2015. Ook hier heeft de ESMA iets aan gedaan: brokers moeten bescherming bieden tegen negatief saldo. Concreet: u kunt geen schuld meer opbouwen bij de broker tijdens het handelen. Dat gaat ver, want ook tegen slippage bent u beschermd: bij overschrijding van 50% van de vereiste marge worden posities automatisch gesloten. Iets om rekening mee te houden.

De hefboombeperkingen en het gevolg voor de gemiddelde handelaar

De gemiddelde investeerder die met € 500 tot € 5000 naar de financiële markt komt, heeft weinig te maken met de hefboombeperkingen. Die zijn namelijk nog steeds royaal. De grotere valutaparen zijn bijvoorbeeld begrenst op 30:1, waar de kleinere valutaparen en grotere aandelen op 20:1 vastgezet zijn. Dat betekent dat er meer ruimte is dan u nodig heeft wanneer u met een gemiddelde portefeuille naar de markt komt. Opent u een aanzienlijke positie met een hefboom van 30:1, dan heeft u immers een flinke marge nodig om geen automatische sluiting van uw positie te zien op het minst gunstige moment.

Terugkijkend op de ESMA-maatregelen

De bescherming tegen een negatief saldo bij de broker is een stap geweest die veel eerder plaats had mogen hebben. Het is dé zekerheid geworden voor de handelaren die met een kleiner bedrag naar de markt willen – zij kunnen nu nooit meer verliezen dan zij naar de broker overgemaakt hebben. Tegelijkertijd is het beëindigen van de wereld van binaire opties geen drama gebleken, aangezien de meeste handelaren overgestapt zijn naar (gereguleerde en betrouwbare) brokers die CFD’s aanbieden.

Het blijft echter van groot belang om alleen een account aan te maken bij brokers met een licentie binnen de EU. Op die manier weet u namelijk zeker dat de regels van de ESMA gevolgd worden. U kunt er dus (helaas) niet automatisch vanuit gaan dat deze richtlijnen en wetten gevolgd worden. Eerst onderzoek doen naar een broker of de broker reviews op onze website lezen is dus zeker een aanrader voor elke handelaar.

Copyright © 2019. All Rights Reserved. Forexinformatie.com
Facebook