Kunnen cryptovaluta ervoor zorgen dat een broker failliet gaat?

Een groot aantal brokers biedt tegenwoordig cryptovaluta aan. Vaak is dit een select paar, maar het aantal mogelijkheden groeit met de dag. De digitale geldmarkt is bijzonder aantrekkelijk voor beginnende handelaren omdat er vaak met kleinere bedragen al gehandeld kan worden. Wie niet naar de exchange wil en niet lastig wil doen met een hardware wallet, die kan terecht bij de CFD-broker die cryptovaluta in het aanbod opgenomen heeft. Maar is dit niet bijzonder riskant voor de broker zelf?

Hoe verdient een broker geld aan cryptovaluta?

Brokers verdienen geld aan mensen die actief handelen. Elke handelaar die actief posities opent en sluit, betaalt telkens een klein bedrag aan commissies, spread en andere kosten. Maar dát is niet hoe mensen investeren in cryptovaluta. Hier is de term HODL van toepassing: hold on (to your) dear life. Concreet houdt dit in dat de gemiddelde handelaar een bedrag neerlegt voor cryptovaluta en vervolgens de muntjes vasthoudt over een langere periode in de hoop dat zij ooit een enorm bedrag waard worden.

Daar kan een broker eigenlijk vrij weinig mee. Er wordt een spread betaald en vervolgens komt het geld stil te staan. Wanneer er geen volatiliteit in twee richtingen is, blijft de markt hierdoor stilstaan en dat is een vervelende situatie voor de brokers die hier niets aan verdienen. Sterker nog, in feite kunnen zij alleen maar geld verliezen op deze manier. Een van de brokers in Groot-Brittannië kwam hierdoor zo diep in de problemen dat deze het hoofd niet boven water kon houden.

De oplossing van de brokers

Brokers hebben besloten om hier een instrument op in te zetten dat de gemiddelde handelaar al kent. Het gaat uiteraard om de swaps. Dit zijn kosten die gerekend houden voor het openhouden van posities op de nachtelijke uren. Het zijn vaak bijzonder kleine bedragen die niet of nauwelijks merkbaar zijn (merk wel op dat de kosten voor short en long verschillend kunnen zijn). Het is echter wel dé manier om ervoor te zorgen dat het lang open laten staan van posities op cryptovaluta niet meer aantrekkelijk is.

Volledig terecht overigens: de mensen die HODL toe willen passen bij het investeren in cryptovaluta, die kunnen veel beter kijken naar een exchange. Wil u actief beleggen en dagelijks posities heroverwegen aan de hand van de actuele stand van de koers, dan is de CFD-broker een betere keuze.

Hoe interessant is dit voor de belegger zelf?

Aanvankelijk waren de kosten voor het handelen in cryptovaluta bij brokers laag, maar tegenwoordig worden er redelijke spreads gerekend – zeker bij de munten die niet zo’n hoog handelsvolume hebben (bijvoorbeeld EOS/GBP bij eToro met 2.9% spread).

Tegelijkertijd blijven de munten een interessante manier om actief aan risicomanagement te doen en spreiding in de portefeuille aan te houden. Het is echter géén asset meer die u tijdenlang kunt laten staan wanneer u bij een broker wilt handelen – u kunt dan beter kijken naar een interessante exchange om daar te investeren in een aantal munten en een online wallet om het handelen veilig te houden.

Copyright © 2019. All Rights Reserved. Forexinformatie.com
Facebook