Wat Bitcoin-handelaren moeten weten over de technische analyse

Wanneer er gesproken wordt over cryptovaluta, dan gaat het nauwelijks om de technische analyse. Het draait in de meeste gevallen om de fundamentele analyse. We kijken naar de achtergrond van een asset of bedrijf, de waarde van de munten en de blockchaintoepassingen zelf en factoren zoals de schaalbaarheid en de duurzaamheid (steeds belangrijker tegenwoordig!). Maar onderhand is het tijd om de technische analyse meer te gaan gebruiken. Bepaalde cryptovaluta zijn lang genoeg op de markt om zich daadwerkelijk te gebruiken als een valuta en niet langer als een revolutionaire digitale geldmarkt. Maar werkt dat eigenlijk wel, een technische analyse bij Bitcoin?

Waarom de technische analyse niet praktisch is bij Bitcoin

Cryptovaluta zijn bijzonder volatiel. Een daling of stijging van de koers met 30% op een dag is geen uitzondering en dat maakt het lastig om voorspellingen te doen aan de hand van de technische analyse. Zeker door de nieuwigheid achter de cryptovaluta. Samenwerkingen, ontwikkelingen zoals het Lightning Network en berichtgevingen over hacks in Zuid-Korea zorgen voor extreme schommelingen waar een technische analyse nooit rekening mee kan houden – daar is de analyse ook niet voor gemaakt.

Waarom de technische analyse wél handig is bij Bitcoin

Er zijn bepaalde uitzonderingen. We hebben gezien dat bepaalde begrippen uit de technische analyse teruggekomen zijn bij de cryptovaluta. Zij hebben zich meerdere malen bewezen ook. Begrippen als steun en weerstand zijn hierbij essentieel. Bepaalde cryptovaluta lijken een ondergrens te hebben. Dit wordt de steun genoemd. Wanneer de koers daalt naar dit bedrag, zijn er mensen die investeren waardoor de waarde weer stijgt. De weerstand is de maximale prijs waarna de koers daalt. Ook hier kunnen we naar de handelaren wijzen: blijkbaar zijn er handelaren die bij een bepaalde prijs hun munten verkopen om zo de winst te innen.
De onderdelen uit de kwantitatieve technische analyse worden zelden gebruikt bij de cryptovaluta. Vooral omdat mogelijke voorspellingen die hieruit afgeleid kunnen worden niet of nauwelijks kloppen. Daarom is het verstandig om dit anders te benaderen.

Een eigen variant van de analysemethoden

Handelaren in cryptovaluta gebruiken vaak de mogelijkheden van de technische analyse op het gebied van steun en weerstand. Uiteraard wordt ook het voortschrijdend gemiddelde gebruikt (vaak wordt de periode alleen aanzienlijk langer gemaakt dan gebruikelijk is). Deze elementen worden echter gecombineerd met de fundamentele analyse waarbij gekeken wordt naar de kracht en de noodzaak van een bepaalde blockchaintoepassing of munt. Door deze factoren te combineren, ontstaat een goed beeld over de mogelijkheden die een bepaalde munt zoals de Bitcoin heeft in de nabije toekomst.

Wat doet u zelf?

We zitten op het punt waarop het steeds aantrekkelijker wordt om wel te kijken naar een omvangrijke technische analyse voor de Bitcoin en andere munten. Wanneer u de technische analyse wilt gebruiken om voorspellingen te kunnen doen over het koersverloop, dan is er niemand die u tegenhoudt. Het is echter wel verstandig om tegelijkertijd te kijken naar de fundamentele analyse en de berichtgeving op het gebied van de handel in cryptovaluta om verrassingen te voorkomen.

Copyright © 2019. All Rights Reserved. Forexinformatie.com
Facebook